Siirry suoraan sisältöön

Laajenna päävalikko

Tänään on: 20.04.2024 13:03
Julkaistu: 12.11.2019 | Päivitetty: 30.11.2020

Yökuvaus

Pieni opas yökuvaukseen.


Yöllä ja hämärällä valokuvaamisessa suurin ongelma on valon puute, joka vaikeuttaa kuvan valotusta, tarkentamista ja tarvittavaa laatua. Tämän takia kannattaa testailla kaluston ominaisuuksia hämärässä ja pimeässä. Tässä oppaassa keskitymme maisemakuvaukseen kaamosajan yössä.

Välineet

  • Kamera
  • valovoimainen laajakulmaobjektiivi (ei pakollinen)
  • jalusta (ei pakollinen, mutta erittäin hyödyllinen). Ilman jalustaa kamera pitäisi saada tukevalle alustalle, hyvänä apuna asettelussa voit käyttää hernepussia tai vastaavaa.
  • kaukolaukaisin (ei pakollinen) Jos et omista kameraasi kaukosäädintä tai lankalaukaisinta, laita päälle kamerasi vitkalaukaisin. Kuva voi tärähtää kameran laukaisusta.
  • vara-akkuja (ei pakollinen). Kylmä syö akun tehot nopeasti, joten pidä toinen akku lämpimässä (taskussa) ja vaihda kun kameran akku hyytyy ja kylmennyt akku lämpiämään, virrat palautuvat kun akku lämpenee.
  • valoa (otsa- tai taskulamppu)
  • lämmin vaatetus

Asetukset aloittelijalle

Kamera valotusasetukset mielellään manual (M) tilassa. Automaattia käytettäessä tulee valotusta "korjata".

  • herkkyys ISO 400-3200 tai suurempi
  • Valotusaika: alkuun vaikka 13 s.
  • Aukko: Laita kamerasi f-luku mahdollisimman pieneksi. Esimerkiksi f/2.8 on jo oikein hyvä.
  • Valkotasapaino: välillä 3200-4800 kelviniä
  • Tarkennus:  automatiikka pois päältä (MF) ja  tarkennus äärettömään
  • Jos et omista kameraasi kaukosäädintä tai lankalaukaisinta, laita päälle ryhmäkuvista tuttu vitkalaukaisin. Muuten kuva on vaarassa tärähtää laukaisunapin painalluksesta.
  • Jos mahdollista tallenna kuvat RAW formaatissa (vahva suositus). Raw kuva ei ole varsinainen kuvatiedosto, vaan se on säädettävä ja muunnettava "kehitystankissa" ja siitä tallennettava perinteiseksi valokuvatiedostoksi. Kameran valmistajalta voit ladata tälläisen ohjelman ilmaiseksi. Lisäksi on myös kolmannen osapuolen ohjelmia joilla voit tehdä säädöt ja muunnoksen.
  • Peilin nosto. Jos kamera on ns. peilillinen, niin peilin nosto vähentää tärähdyksen mahdollisuutta (käy kaikessa maisemakuvauksessa jossa haluat mahdollisimman terävää kuvaa)
  • Jalustalla tai vastaavalla alustalla kytke kuvanvakaaja pois päältä. Tätä ei tarvitse tehdä jos objektiivi osaa kytkeä vakautuksen pois jalustalla, tarkista tämä ominaisuus objektiivin ohjekirjasta.
  • Kameran takanäytön kirkkaus himmeäksi, mitä pimeämpää sitä tummemalle takanäyttö. Näin saat realistisemman kuvan valotuksesta pimeäkuvauksessa

Valotus

Valotusajassa ota huomioon ns. 500 sääntö jos et halua tähdistä viiruja, mutta tähtien viirut voivat olla myös tehokeino kuvassa.

Kaava on 500 jaettuna objektiivin polttovälillä on pisin valotusaika sekunneissa ilman että tähdistä tulee juovia. Eli 14 mm objektiivi kinokoon kennolla mahdollistaisi 500 /14  = n. 35 sekunnin valotusajan. Croppikennolla tulee ottaa huomioon kennon rajauskerroin esim. 14 mm objektiivi 1,6 kertaisella croppikennolla mahdollistaisi 500 / (14 * 1,6) = n. 22 sekunnin valotusajan.

Tämä sääntö on varsin yleisluonteinen, joillakin kamera/objektiivi yhdistelmillä luku voi olla 350-600. Testaa objektiivisi ominaisuudet.

Aukko saa olla suurin mahdollinen, erittäin valovoimaisissa objektiiveissä (f 2 tai alle) voit himmentääkin hieman jos haluat.

Herkkyys saa olla suurin mahdollinen mitä kamera antaa kohinan puolesta myöten. Testaa kamerallasi missä herkkyydessä kohinaa alkaa olla liikaa, myös kuvan käyttötarkoitus vaikuttaa asiaan. Jos kuva esitetään pienehkönä ei kohina näy niin hyvin. Kohinaa pystyt välttämään myös oikealla valotuksella.

Seuraa ottamiesi kuvien histogrammia! Kuutamolla tai kirkkailla revontulilla kuva voi helposti palaa puhki kirkkaimmista kohdista. Samoin jos histogrammi on pahasti oikeassa reunassa "kasassa", on kuva alivalottunut. Älä alivalota varsinkaan yökuvaa! Kohina lisääntyy huomattavasti alivalottuneessa kuvassa.

Tarkentaminen

Maisemakuvissa käytetään usein laajakulmaista objektiivia, joten niiden terävyysalue on varsin laaja, joten tarkentamalla tähtiin tai muuhun kaukaiseen kohteeseen, ovat myös etualan kohteet teräviä.

Monien objektiivien ns. ääretön EI ole tarkennusrenkaan äärilaidassa, vaan rengasta pitää hieman palauttaa. Joissakin objektiiveissä on L- muotoinen kuvio, jossa L:n pykälä on tarkennus äärettömään.

Testaa oman objektiivisi ääretön ja paina se mieleesi tai merkkaa se objektiiviin (laita teippiä johon merkkaat kohdan, älä kirjoita objektiiviin). Jotkut teippaavat tarkennusrenkaan kiinni tähän äärettömään, mutta lämpötilaerot voivat hieman muuttaa tarkennuspistettä, lisäksi kannattaa varoa ettei teipin liima-aineita pääse objektiivin sisään.

Tarkennus tehdään pääsääntöisesti käsin, koska pimeässä automaatinen tarkennus ei ehkä toimi oikein. Käsintarkennuksessa auttaa digikameran takanäyttö suurennettuna, jolloin voit tarkentaa kaukaiseen kohteeseen käsin.

Mutta jos kamerasi pystyy tarkentamaan pimeässä automaattsesti luotettavasti, tarkenna sillä ja kytke automaattinen tarkennus pois päältä, mutta varo ettei tarkennus ei muutu esim. liikkuessa.

Tarkasta otetusta kuvasta terävyys zoomaamalla kuvaa takanäytöllä, älä luota takanäytön pieniin kuviin.

Linkkejä


Ajankohtaista

Ajankohtaista Hautajaiskuvaus

Hautajaiset ovat omaisille raskas tapahtuma, jolloin kuvaus kannattaa jättää ammattilaisille.

Lisää aiheesta Hautajaiskuvaus
Ajankohtaista Lapsikuvaus

Itsensä näköinen kuva lapsesta.

Lisää aiheesta Lapsikuvaus
Ajankohtaista Ylioppilaat ja valmistuneet

Ylioppilas tai ammattiin valmistunut. Ikuistamme ainutlaatuisen hetkesi studiossa tai miljöössä.

Lisää aiheesta Ylioppilaat ja valmistuneet
Ajankohtaista Passikuvaus

Sähköiset tai perinteiset passi-, ajokortti- ja viisumikuvat, ilman ajanvarausta myymälästämme.

Lisää aiheesta Passikuvaus