Yleisesti
GOOGLAA! Netti on pullollaan ohjeita aiheeseen liittyen.
Kuvien muokkauksesta
Tee muokkaukset AINA kopioon! Näin säilytät alkuperäisen hyvätasoisen kuvan koskemattomana.
Omasta kamerassa kun siirryin muokkaukseen, kamerassa löytyi "Tallenna kopio" painike, suosittelen käyttämään. Jos ei ole, tarkista asetukset, löytyykö sieltä jotain asiaan liittyvää.
Ei koske RAW kuvaa, RAWilla omat vinkeensä.
HDR -kuvaus
Kun katsotaan paljaalla silmällä maisemaa, jossa on sekä kirkasta auringonpaistetta että mustia varjoalueita, nähdään kaikissa niistä sävyjä ja yksityiskohtia.
Mutta kun samasta maisemasta otetaan valokuva, näkyvät varjot pikimustina (tukossa) ja huippuvalokohdat vitivalkoisina (puhki palaneina) alueina.
Kameran kuvakenno ei pysty toistamaan koko sävyskaalaa mustasta kirkkaaseen ihmissilmän tavoin, koska sen dynaaminen alue on paljon pienempi.
Mikä on HDR ominaisuus?
HDR (High dynamic range tai dynaamisen alueen laajennus) tarkoittaa kuvan dynaamisen alueen laajentamista tilanteessa jossa kuva-alalla on kirkkaita ja tummia kohtia joita ei kamera kykene tallentamaan yhteen kuvaan.
HDR ominaisuus löytyy useimmista nykyaikaisista kameroista tai lisäominaisuutena kolmannen osapuolen kamerasovelluksista.
Tämä tapahtuu kännykässä niin että kamera ottaa useamman (yleensä 3+) kuvaa samasta kohteesta eri valotuksilla, jotka ohjelma yhdistää yhdeksi HDR kuvatiedostoksi (voi olla raw tiedosto, jos kamera sitä tukee) tai yhdeksi jpg tiedostoksi.
HDR kuvaus
HDR kuvauksessa on tärkeää että kamera tai kohde ei liikkuisi kuvauksen aikana, ainakaan paljon. Siksi on suositeltavaa että tuet kameraasi hyvin, jalustalla kuvaaminen on kaikkein paras vaihtoehto HDR -kuvaukseen.
Kohteen liike voi aiheuttaa häiriöitä HDR kuvaan.
Linkkejä kännkkäkuvaukseen
10 + 1 vinkkiä aloitteleville kännykkäkamerakuvaajille
Ylen 10+1 vinkkiä kännykällä valokuvaamiseen.
8 käytännöllistä vinkkiä puhelimella kuvaamiseen
Kamerkoulu.fi 8 vinkkiä puhelimella kuvaukseen.